ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Самотата е само една илюзия

 

Самотата е едно от най-дълбоките човешки страдания.

Понякога сме самотни физически, понякога духовно...

Самотата води със себе си страх, тревога, депресия и низка самооценка.

Самотата ни лишава от задоволяването на такива базови човешки потребности като чувството за свързаност с другите хора и чувството за собствената ни значимост за тях.

Самотата понякога изглежда непреодолима...

... и това е илюзия.

Защото самотата не е липсата на интерес от другите хора –

самотата е липсата на интерес към себе си.

Ние винаги сме заобиколени от нещо:  хора, животни, растения, микроорганизми, природни явления, човешко творчество, цялата Вселенна...

Нашия интерес към тях позволява да ги забележим и да ги опознаем.

Интересът винаги е свързан с нашата способност към познанието, нашите природни дарби.

И всеки от нас си има своя талант към опознаването и преобразуването на света.

Ако вие се чувствате самотни, вие просто не успяхте да откриете този талант, който ви свързва с другите хора и Вселената.

В детство това се постига чрез различни игри - ние пробваме много неща, докато не спрем върху нещо, което ни привлича най-много. Тогава формираме връзката си с  хората, увлечени по същото нещо, формираме знанията за този феномен на живота, накрая формираме уменията да го използваме – тези умения и предизвикват в другите интереса към нас.

Понякога едните умения са по-интересни за обществото, другите са по-малко интересни. Това е защото не винаги можем да преценим правилно, какви възможности ни дава едно или друго човешко умение. И вашата задача е да търсите познавачите, да убеждавате,  че това, което обичате и можете, е важно и нужно. И не случайно народната мъдрост ни казва: „Търсете и ще намерите“.

Всяка голяма река започва от малък извор, всеки голям път започва от първите крачки. Важното е да не спирате да се движите в правилната за вас посока!

 

Ирина Недялкова, психолог

 

 

 

Обучения

Начало Полезно Полезни статии Самотата е само една илюзия