ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Когато се чувстваш уморен...

Преди 30-40 години понятието хронична умора просто не съществуваше... Учените обясняват появана му с ускорения ритъм на живот и увеличаване на умственото и психическо натоварване при съвременните хора. Дефиниция на проблема и съвети за успешното справяне с него, дава психолог Ирина Недялкова, създател на Център за личностна ефективност.
Страданието на нашия век
Синдромът на хронична умора се характеризира с постоянно чувство на силна умора, мускулни болки, втрисане, сънливост и депресия, които продължават с месеци, а понякога и с години. По-податливи на заболяването са жените на възраст 25-45 години. Обикновено те са с добра кариера, образование и развита реч. За заболяване обаче може да се говори само ако изнурителната умора се наблюдава в продължение на 6 месеца и повече. Първите признаци на хроничната умора са бързата изморяемост, слабост, умора, отпаднатост, недостиг на енергия, апатия. В напреднала фаза се нарушава паметта, появява се безсъние, тремор на ръце, безпокойство и безпричинни страхове.

Какво се случва в организма
В случаите на хронична умора се увеличава потреблението на кислород от главния мозък, което води до хипоксия. При хроничната умора се променя обмяната на веществата, повишава се разхода на гликоген, появяват се излишици на млечна киселина, натрупват се аминокиселини, хормони (особено от активираната щитовидната жлеза) и др.белтъчини. Или с други думи – забавят се обменните процеси и в клетките се натрупват различни отпадъци. В тази ситуация имуната система престава да се справя с хроничните вируси, микроорганизми, бактерии и паразити. Това води до поява на различни видове заболявания.
На какво се дължи и как се справиш:
1. Недоспиване. По-рано хората масово спяха по 8 часа на денонощие и повече – сега обикновено часовете са до 6. При това, често се изпуска най-възстановителния за организма период на сън - между 22 и 24 часа.
2. Недостатъчно потребление на вода. Важно е да пием по 1.5 л вода на ден. За да не забравяме това правило, можем да сложим на работното си място любима, красива водна чаша, а под бюрото – бутилка с вода, за препоръчване изворна. Когато погледът ни е привлечен от чашата, веднага ще се сетим да си налеем и да пием.
3. Неправилно хранене. Между храненията не бива да минават повече от 5 часа, хубаво е да се ядат повече плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати. Колкото и да ти се иска, не е желателно при умора да ядеш шоколад или да пиеш кафе или енергийни напитки – бързото „изстрелване” на организма ще бъде последвано и от бързо „сриване”... По-добре консумирай храни, богати на магнезий, омега-3 киселини и желязо.
4. Застоял начин на живот. Особено вредно и водещо до хронична умора се оказва седенето пред телевизора или компютъра. Към забавянето на сърдечния ритъм и обменните процеси се добавя и психическото натоварване и организмът се претоварва. Затова е важно да редуваш умствената дейност с раздвижване и тонизиране чрез специализирани източни гимнастики, масаж на биологично активните точки на главата и тялото и дихателни упражнения.
5. Наднормено тегло. Ако само си представиш, че носиш излишните килограми в ръцете си по цял ден, бързо ще разбереш защо организмът се изморява от тях....
6. Недостиг на слънчевата светлина. Води до намаляване на серотонина и допамина в главния мозък, в резултат на което се разваля настроението, спада удоволствието от живота и тонуса. Затова е добре да бъдеш поне 30 мин. на ден на въздух, може да се поглезиш и със солариум.
7. Перфекционизъм, желание да се справиш с по-голям обем задължения, прекалено високи изисквания към себе си и другите. Хубаво е да се научиш да „плуваш по течението” – да използваш интуицията си, за да преценяваш кога и кои твои действия ще доведат до по-голям ефект. Странно, но интуицията е свързана с това, доколко умееш да пазиш равновесие. Застани със стъпалата едно пред друго и ръце встрани. Вдигни главата нагоре към небето и затвори очи. Сега преброй секундите, които можеш да задържиш тялото в това положение. Обикновенно всички започват с 5-6 секунди, но ако повтаряш упражнението по-често, можеш да увеличиш постепенно до 15-20-30 и повече секунди. Помни, че заедно с това се подобрява и работата на интуицията ти.
Позволявай си и почивки. Последните данни сочат, че е по-полезно да имаш 3-4 почивки по 7-10 дни на година, отколкото една за 24 дни. Освен това на всеки 120 мин. работа, трябва да има 20 мин. почивка. Много е важно да се научиш да контролираш тонуса на мимическите мускули. За целта затвори очи, дишай с релаксиращ ритъм 4-6-2 или 4-8-2, където 4 броения са за вдишване, 6 или 8 за издишване и 2 преди следващото вдишване. Отпускай постепенно мускулите на челото, очите, бузите, устните, брадичката, шията. А след това и мускулите на раменете и ръцете, гръдните и коремните, гръбначните и седалищните, мускулите на бедрата, прасците, глезените и стъпалата. Изпълнявай това упражнение на фона на релаксираща музика за 4-5 минути, представяйки си разходка из планина или любим морски пейзаж...
8. Стрес. Доказано е, че дребните, но чести дразнещи събития като чакане на вечно закъсняващия тролей, неработещ лифт, отсъствие на топла вода и т.н. изморяват повече, отколкото по-сериозните като загуба на работа или развод...
Цифри и факти:
- За последните 20 години средна продължителност на времето, което прекарваме на работа и в транспорта е нараснала с 158 часа.
- По статистика само 24% от съвремените жени са доволни от живота си, а през 1970 година те бяха 37%.
- Всяка 4-та жена днес преминава през тежка форма на депресия, а преди това се е случвало на всяка 17-та.
- Проявите на ПМС сега са станали 5 пъти по-тежки, отколкото преди 30 години.
Още съвети:
- Доказано е, че черният цвят, любим на доста хора, изморява 2 пъти повече от другите цветове. Ако искаш да се зарядиш с енергия, трябва да се облечеш в червено!
- Една минута смях заменя 20 минутна разходка. Така че, нека се смеем при всяка възможност! Само 3 минути смях на ден подобрява съня, повишава трудоспособността, настроението, наблюдателността, оптимизма и ефективността във всичките й проявления. Ето защо, още сега, остани на спокойствие, припомни си нещо от любим комедиен филм, смешно клипче в интернет или пасаж от книга и започни да се смееш. Ако ти е трудно да се засмееш на глас, започни да ... кудкудякаш – доказано е, че има същият ефект, поради работа на същите мускулни группи...
Ако не разсмееш себе си, то поне съседите – със сигурност!

От Марга Димитрова, в ."Стандарт", "За хората"

 

Обучения

Начало Отзиви за нас Медийни прояви Когато се чувстваш уморен...