ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Какво да правим със страховете си - съвети за жени в предаването "Така го правят жените"

Интервю на Симона Пейчева с Ирина Недялкова в предаването на ББТ "Така го правят жените" можете да видите тук.

 

 

Тренинг за реализиране на цели по БНТ

На 6.01.2011 г Българската национална телевизия излъчи интервю на Галя Крайчовска, водещата на рубриката "Ток в павето" в предаването "Денят започва", с психоложката Ирина Недялкова. Затрогнатата темата беше посветена на реализирането на цели и позитивно мислене. Цялото интервю можете да  видите тук.

 

Отслабваме чрез хипноза

otslabvaneОтказваме вредните навици и отслабваме чрез хипноза

 Вестник "Новинар" 26-05-2010 Аделина Николова

Хипнозата е състояние, в което изпадаме всеки ден, но не го осъзнаваме, твърдят специалистите.
 

Проблемите ни се крият в нарочно забравени случки
Колко по-лесен щеше да бъде животът, ако можехме с магическа пръчка да спрем цигарите, да отслабнем, да не пием алкохол, да се избавим от досадната фобия, която ни пречи, откакто се помним, да бъдем по-смели и уверени в себе си. Колко по-лесно щеше да бъде, ако можехме да променим мирогледа си за нещата, които ни тормозят и ни карат да се въртим в леглото, без да можем да заспим. Колко по-лесно щеше да бъде, ако можехме де се преборим със себе си и да направим това, което искаме от години и което отлагаме ден след ден. Как ще ви се стори, ако някой ви каже, че всичко това е възможно, че може за няколко часа да излекува всяка ваша зависимост и да ви даде нужната воля, за да се справите с всичките си демони. Има хора, които държат „магическата пръчка”. Това са хората, които владеят хипнозата. Хипнотерапията е от онези неща, които предизвикват крайни реакции в хората. Едните казват: ”А-а-а-а, опасно е да ти ровят в главата!”, другите: „Супер, навит съм. Да опитаме!” и третите: ”Мен никой не може да ме хипнотизира!”. Всъщност повечето не знаят какво всъщност е хипнозата и за какво се прилага. За това, че

няма да ви „ровят в главата” без ваше съгласие

и няма да правят с вас каквото си искат, че всеки един може да бъде хипнотизиран и всяка зависимост може да бъде преборена с хипноза, разказва психологът и хипнотерапевт Ирина Недялкова от центъра за професионално и личностно развитие „Интеншън скуул”. Хипнозата е състояние на транс. Съзнанието ви е изключено, приспано, обяснява Недялкова. Това е контролируем транс. Никой не може да накара човек да направи нещо, което не иска. Всичко се извършва по взаимно съгласие. Никой не може да ви внуши да действате по начин, по който не искате. Още повече че когато излезете от транс, помните абсолютно всичко, обяснява психоложката. Хипнозата е състояние, в което изпадаме по десетки пъти на ден, но не осъзнаваме, че сме в транс. Най-добрият пример, който мога да ви дам, е с шофьорите. Те често изпадат в такива състояния и не помнят как са стигнали от едно място до друго, или когато ги попиташ нещо, ти казват „Ох, извинявай, какво каза, че се бях отнесъл”. Това е транс, обяснява специалистката. Тя казва, че хипнотерапевтът работи директно с неосъзнатото в човека. Изследванията са доказали, че използваме около 10% от капацитета на мозъка си. Хипнозата е насочена към останалите проценти. Там са нашите навици, възприятия, мирогледът ни. Именно там е ключето, което може да отключи хубавите неща в нас или пък

да заключи вредните навици

На практика в хипноза осъзнавате онова нещо, което ви кара да постъпвате по определен начин в живота си или да изживяваш определени емоции. Недялкова дава пример от личния си професионален опит. Запознах се с момиче от Пловдив, което имаше проблеми с краката от 4 години. След първия й полов акт, на 16 години, тя започнала да ходи трудно. С годините се обездвижила напълно. Майка й, която е лекарка, я водила на различни доктори. Нищо не й помогнало. Когато говорих с момичето, разбрах, че това е чисто психологически блокаж на крайниците. Под хипноза тя си спомни, че е била сексуално насилвана като дете от близък на семейството, разказва Недялкова. Всъщност точно това била причината, отключила проблема на момичето, след първия й нормален полов акт. Децата често обвиняват себе си за неприятните изживявания, които имат. Те не искат да помнят случилото се и го изтласкват от съзнанието си с всеки изминал ден. Така след години този потискан спомен остава в неосъзнатото, но продължава да определя живота ни, обяснява психоложката. Представете си, че не ви върви с мъжете. Всеки следващ ви зарязва и за всеки следващ вие казвате „поредния несериозен глупак”. Всъщност причината може да не е в мъжете, а във вас. Може да се държите по начин, който да ги отблъсква, без да осъзнавате това. Причината за това ви поведение вероятно се крие в нещо, което ви е случило преди години и е родило липсата на доверие към силния пол. Именно под хипноза специалистът може да намери и да извади този спомен, да промени отношението ви към мъжете.

Нелепо е да правите едно и също и да очаквате различен резултат,

казва Недялкова. Под хипноза могат да се припомнят случки, които сте забравили дотолкова, че дори не предполагате, че съществуват. Хипнотерапевтът може да промени отношението ви към определено събитие, дори може да промени спомена ви за него. Промяната на спомена се прави с изключителното съгласие на клиента, изисква опитен хипнотерапевт и се прави изключително рядко, пояснява специалистката.
Тя прилага новия за страната ни метод за отслабване. Проблемът в момента е много сериозен заради кризата. От една страна, хората са притеснени заради кризата, от друга, тя им служи за оправдание, за да хапват по-често, казва психоложката. По думите й страстната обич към храната се дължи на лесния начин за постигане на удовлетворение и приятната емоция, която изпитваме от химичните вещества, отделяни при храненето. Чувството на задоволство не се постига само чрез храненето. Подобно нещо изпитваме и когато свършим нещо, някаква работа или създадем нещо и то ни харесва. Сходна е и емоцията, която усещаме, когато се движим или спортуваме. Само че храната е много по-достъпна и много по-бързо ни доставя това усещане, разказва психоложката. Още по-сериозният проблем е, че както при всяка зависимост, така и при храната, необходимото количество се увеличава. Тоест с времето се нуждаем от все повече храна, за да усетим онова задоволство, заради което прекаляваме с храната. Така е при всички видове зависимости. Така са и пушачите, които с времето увеличават броя на цигарите и алкохолиците, които надигат все повече чашки. Чрез хипнозата

може да се внуши нормално отношение към храната.

Някои хора си мислят, че не могат да се нахранят само когато към гозбата има завидно количество хляб, други мислят, че не могат да се нахранят с плодове или зеленчуци. Чрез хипнозата това може да се промени, уверява Недялкова. Може да се внуши отвращение към определени, вредни за здравето на човека храни. Така се действа и при отказването от алкохола или цигарите. Внушават на клиента, че само при мириса на алкохол му се повдига. Още на третия-четвъртия сеанс се поднася памуче, напоено с алкохол, към носа на човека и се вижда как той се отвращава, разказва психоложката. Освен самото внушаване на нормално и здравословно отношение към храната се прави и анализ на причините, довели до прекаляването с храна.
Ако решите да изпробвате метода, се обърнете към професионалист, съветва Недялкова. Има Българска асоциация по хипноза и работата на всеки неин член се следи.

 

 

"Жените" по БНТ е предаването с нежна душа!

 

Нежната душа на прекрасната българска актриса Мартина Вачкова не е безучастна нито към съдбата на нашето общество, нито към живота  на всяка една от нас. 

Воденото от нея предаването "Жените" по БНТ обсъжда темите, които вълнуват жените, дава съвети и примери от нашия живот и излъчва много,много вдъхновение.

С удоволствие можем да кажем, че за част от неговия чар сега допринася и нашата психоложка Ирина Недялкова.

Тези от вас, които не могат да гледат излъчването му по БНТ от 11:00 от понеделник до четвъртък,  могат да го следят по интернет!

Жените - 9 юни 2011: Тинейджър вкъщи

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/14917/jenite_9_uni_2011_tinejdjyr_vkyshti

 Линковете към предаванията "Жените" с участието на Ирина Недялкова:

 1. Жените - 1 февруари 2010 - Как се калява характер
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6024/jenite_1_fevruari_2010_kak_se_kaljava_harakter

2. Жените - 8 февруари 2010: Когато децата напускат дома ни
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6136/jenite_8_fevruari_2010_kogato_decata_napuskat_doma_ni

3. Жените - 15 февруари 2010: Кои са знаците, че любовта си отива
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6243/jenite_15_fevruari_2010_koi_sa_znacite_che_lubovta_si_otiva

4. Жените - 18 февруари 2010: Дебат – наистина ли любовта на мъжа минава през стомаха?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6246/jenite_18_fevruari_2010_debat_ae_naistina_li_lubovta_na_myja_minava_prez_stomaha

5. Жените - 25 февруари 2010: Лъжец или фантазьор е детето ни?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6342/jenite_25_fevruari_2010_lyjec_ili_fantazior_e_deteto_ni

6. Жените - 9 март 2010 - Стара ли? Че аз сега започвам
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6570/jenite_9_mart_2010_stara_li_che_az_sega_zapochvam

7. Жените - 15 март 2010: Борба за обич
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6661/jenite_15_mart_2010_borba_za_obich

8. Жените - 16 март 2010: Децата на властните майки
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6678/jenite_16_mart_2010_decata_na_vlastnite_majki

9. Жените - 17 март 2010: Брачен помощник
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6706/jenite_17_mart_2010_brachen_pomoshtnik

10. Жените - 30 март 2010: Силата на прошката
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/6943/jenite_30_mart_2010_silata_na_proshkata

11. Жените - 6 април 2010: Къде се намира "изворът" на надеждата?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7135/jenite_6_april_2010_kyde_se_namira_izvoryt_na_nadejdata

12. Жените - 7 април 2010: Умеем ли да насърчаваме самостоятелността на детето?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7136/jenite_7_april_2010_umeem_li_da_nasyrchavame_samostojatelnostta_na_deteto

13. Жените - 13 април 2010: Какво значи "кариерно ориентиране"?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7280/jenite_13_april_2010_kakvo_znachi_karierno_orientirane

14. Жените - 20 април 2010 - Истини и митове за наследствените заболявания
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7405/jenite_20_april_2010_istini_i_mitove_za_nasledstvenite_zaboljavanija

15. Жените - 22 април 2010 - Адекватен ли е патриархалният семеен модел днес?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7407/jenite_22_april_2010_adekvaten_li_e_patriarhalnijat_semeen_model_dnes

16. Жените - 29 април 2010 - Има ли наистина "енергийни вампири"?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7553/jenite_29_april_2010_ima_li_naistina_energijni_vampiri

17. Жените - 6 май: Има ли място за жени в армията
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7649/jenite_6_maj_ima_li_mjasto_za_jeni_v_armijata

18. Жените - 11 май 2010: Можем ли да се научим да овладяваме гнева си?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7778/jenite_11_maj_2010_mojem_li_da_se_nauchim_da_ovladjavame_gneva_si

19. Жените - 19 май 2010: Да пощадим децата
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/7902/jenite_19_maj_2010_da_poshtadim_decata

20. Жените - 26 май 2010: Как да помогнем на децата да се справят с чувствата си?
http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/8034/jenite_26_maj_2010_kak_da_pomognem_na_decata_da_se_spravjat_s_chuvstvata_si


 

 

Когато се чувстваш уморен...

Преди 30-40 години понятието хронична умора просто не съществуваше... Учените обясняват появана му с ускорения ритъм на живот и увеличаване на умственото и психическо натоварване при съвременните хора. Дефиниция на проблема и съвети за успешното справяне с него, дава психолог Ирина Недялкова, създател на Център за личностна ефективност.
Страданието на нашия век
Синдромът на хронична умора се характеризира с постоянно чувство на силна умора, мускулни болки, втрисане, сънливост и депресия, които продължават с месеци, а понякога и с години. По-податливи на заболяването са жените на възраст 25-45 години. Обикновено те са с добра кариера, образование и развита реч. За заболяване обаче може да се говори само ако изнурителната умора се наблюдава в продължение на 6 месеца и повече. Първите признаци на хроничната умора са бързата изморяемост, слабост, умора, отпаднатост, недостиг на енергия, апатия. В напреднала фаза се нарушава паметта, появява се безсъние, тремор на ръце, безпокойство и безпричинни страхове.

продължава>
 
Страница 1 от 2

Обучения

Начало Отзиви за нас Медийни прояви