ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ЕФЕКТИВНОСТ

Няколко съвета за безболезнено общуване в интернет

Да се опазим от виртуалните "терористи", като ги игнорираме

Ирина Недялкова 15:38 21-01-2011

В рубриката "Питайте психолога" на вестник „Новинар” всяка седмица Ирина Недялкова отговаря на вашите въпроси. Следващата седмица темата, по която очакваме въпросите ви, е посветена на това как да общуваме пълноценно и предпазливо в интернет. Очакваме писмата ви на адрес: 1000 София, ул. "Искър" № 31, и на електронната ни поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. за рубриката "Питайте психолога".

Общуването е една от най-силните ни потребности. Размяната на информация, формирането на мнение по някакъв въпрос, решаването на професионалните задачи, обучението са някои от аспектите и целите на този процес. Днес общуването стремително излиза от рамките на семейно-приятелските, професионални, национални или общностни групи. Това се случва с помощта на електронните медии и по-точно чрез интернет. Човешките общности по света се обединяват в глобално „виртуално съобщество”. Както и всеки друг нов процес, този също носи със себе си плюсове и минуси...


За ползите от интернет общуването можем да говорим много: бързо намиране на необходимата информация, лесно намиране на хора със сходни интереси, откриване на одобрение и подкрепа, намиране на реална помощ от виртуалните познати. Скоро дори чухме за жена, спасена от самоубийство, след като загрижен неин фейсбук-приятел алармирал в полицията. За съжаление, както често става и в реалния живот, удоволствието от общуването може бързо да се смени с разочарованието и обидата, ако присъствието ви в мрежата се окаже обект на недоброжелателното внимание от страна на някой скучаещ комплексар.


Наричат ги тролове – хората, дебнещи в социалните мрежи или популярните форуми своята емоционална жертва. Съществителното идва от английското trolling – риболов с помощта на движещата се примамка-блесна. В зависимост от движещите мотиви и стила на заяждането троловете могат да бъдат подредени в няколко категории.
Първата и най-многобройна е съставена от хората, които са съзнателно действащи манипулатори. Те не се интересуват от темата на дискусията. Тяхната цел е да привлекат вниманието към своята персона и да изкарат събеседника си от състоянието на емоционално равновесие, като атакуват неговите по-чувствителни психически страни: самолюбието, страховете, убежденията, слабостите.

Когато намират уязвимото място и успяват да предизвикат негативна емоционална реакция, троловете получават удовлетворение, компенсиращо отсъствието на такова в общуването им в реалния живот. Обикновено в него тези хора се проявяват като комплексирани и социопатични. Затова дори и негативното внимание към тях в интернет пространството съдейства за повишаването на тяхната лична самооценка.


Втората група са „идейните борци”. Те обикновено притежават неуспешна социална реализация. Това може да бъде свързано с професионална или партийна принадлежност, несполучливите творчески изяви или любовните връзки. Такива хора първоначално не демонстрират своята агресивност и се държат доброжелателно до момента, когато се засегне болезнената тема и те реагират с поток от оскърбления към опонентите си. Обвиненията в некомпетентност и непорядъчност е тяхната характерна автозащита. Това е възможност да си върнат самоуважението, като изкарат някой друг по-лош от тях самите.


Третата група са откровено психически неуравновесени хора, страдащи от гранични нервно-психически разстройства, личностни отклонения или акцентуации на характера. За щастие това е най-малочислената група от интернет "терористите”. Прието е да се смята, че „тролстването” е поведение, по-характерно за млади хора, до 30-годишна възраст. За съжаление техните усилия често свалят нивото на публичните дискусии и карат по-възрастните и толерантни участници в комуникацията да се държат по начин, по който не биха си позволили, ако са в нормално емоционално състояние. Затова най-добрата защита от троловете е тяхното игнориране. „Не хранете троловете” е най-разпространеният модераторски призив по целия свят.


Не трябва да подценяваме и отговорността на модераторите на форумите и социалните мрежи за запазване на честта и достойнството на техните участници. Неетичното поведение в интернет, нарушаващо моралните норми и правила, трябва да бъде наказвано с изключването на съответния потребител от участието в съобществото.

Човешкото общуване винаги трябва да се изгражда по начин, който толерира самоуважение и взаимно уважение на участниците. Затова ще си позволя да ви напомня няколко от основните етични принципа, които трябва да спазваме при всяка форма на общуване, за да запазим човешката си същност от „тролските” опити да ни направят подобни на себе си:


1. Помнете, че общувате с реални хора, които изживяват реални чувства. Не причинявайте болка!
2. Дори когато се ядосвате, не използвайте обиди към събеседника – по-добре замълчете и излезте от конфликтната ситуация.
3. Не възприемайте лично всичко, което е написано от другите хора, дори когато техните мнения засягат вашите интереси, вярвания или убеждения.
4. Не отговаряйте на съобщения, които целят да ви тормозят или да ви разстроят.
5. Не повтаряйте непроверени твърдения, не използвайте недостоверни източници на информация.
6. Демонстрирайте във виртуалното общуване същите морални принципи и възпитание, които демонстрирате в реални условия.
7. Ръководете се от принципа: „Да не правиш на другия това, което не искаш да направят на теб”.

Отговорите на въпросите ви от миналата седмица по темата

как да убием семейната скука


Разочарована
Г-жо Недялкова, според Вас какво може да съживи най-бързо брака? Женена съм от 15 години. Вечер съпругът ми той гледа телевизия, аз готвя. Почти не си говорим. През почивните дни той си оправя колата, аз се занимавам с домакинската работа.


Проблемът е толкова разпространен, че повечето хора дори не го възприемат за такъв. Мислим, че отсъствието на неприятности е радост. Не е така. Радостта е нещо съвсем друго и носи енергията на мотивацията и желанието за живот. Вашето семейство страда от отсъствието на тази енергия. За да я набавите, трябва съзнателно да отделяте време и усилия за създаване на радост и удоволствие от живота, за себе си и вашия съпруг.

Защо именно вие? Защото жените по-силно усещаме тази липса, а и притежаваме по-добро въображение! Дали секс, дали културна програма или спортуване – нещата трябва да бъдат съзнателно организирани, и то достатъчно често. Не очаквайте незабавен възторг от половинката! Силата на инерцията пречи да възприемем нов модел на общуване и поведение, но не забравяйте и другата истина, че капка пробива и камък! Позитивните ви усилия ще имат позитивен резултат.

Анонимен
Приятелката ми все мрънка, че нищо не правим, а като й предложа да правим нещо, все не иска и не било подходящо. Направо ме побърква!

Най-досадното нещо е да прекараш живота си до мързелив, в духовен и физически план, човек, който постоянно се опитва да живее чрез чужда енергия, а когато не му достига, да обвинява другия, че не се грижи добре за него. Все пак попитайте приятелката си как си представя идеалния живот с вас. Може би просто не познавате истинските й интереси?

Анонимна
Гаджето ми предпочита разни други хора пред мен и това ме наранява. Все избира приятелите си пред това да бъде с мен. Чувствам се пренебрегната. Мога ли с някаква хитринка да го накарам да ми обръща повече внимание?


„Хитринката” е да бъдете интересна на гаджето си не само по своя начин, а и по начина, по който са му интересни тези хора, с които прекарва свободното си време. Или да вдигнете секса с него на такова ниво, че да не му остава нито време, нито желание да се занимава с нещо друго. И в двата случая ще се наложи да се промените вие, а не е той.

Ядосаният
Спипах жена ми да ми изневерява. Бяхме скарани, сега пак сме сдобрени. Тя обеща, че това няма да се повтори. Смятате ли, че който веднъж го направи, ще го повтори? Дали нещо й е липсвало?


Причината за изневярата трябва да бъде осъзната, за да се предотврати повторението й. Нещо във връзката ви не е съвсем така, както би желала половинката ви. Говорете с психолог за необходимите промени. Ще ви напомня, че постоянната концентрация в някаква идея съдейства за нейната реализация. Гласувайте пълно доверие на жена си, но отстранете причината за предишното поведение.

Елица Е.
Много обичам съпруга си, но сме заедно от толкова години, че вече ми е като прочетена книга. Адски е скучно да можеш да прогнозираш всяка негова реакция и винаги да познаваш. Как да внеса малко неочаквани емоции в семейството?

Докато е жив, човекът трябва да се променя и да се усъвършенства. Определено вашата скорост на промяната се е забавила. Мисля, че е хубаво да проанализирате своите възможности, да си припомните мечтите и да се включите в нова увлекателна дейност. Това ще промени и самата вас, и взаимоотношенията със съпруга ви. Ако новата дейност изисква и контакти с повече хора, когато се връщате при съпруга си, познатите реакции ще ви носят удоволствие, а не досада.
 

 

Обучения

Начало Други дейности Публикации Няколко съвета за безболезнено общуване в интернет